Surinaams eethuis Venray

 

Vanuit het Nederlandse restaurant in het centrum van Venray kun je Suriname niet zien. Maar je kunt het wel proeven. Opa, een Surinaams eethuis, serveert traditionele gerechten zoals stoofpot van ossenstaart, vis en krabben gekookt met kruiden en kokosmelk. Het eten is huiselijk en hartelijk – perfect voor koud weer. Dus als het buiten sneeuwt, gaan de bewoners naar Opa voor comfort food. Het restaurant wordt gerund door Surinaamse immigranten die al tientallen jaren in Venray wonen. Ze kennen hun gemeenschap goed, wat hen tot goede uitbaters maakt. "We wisten dat we dit konden laten werken toen we in 2010 vanuit Nieuw Nickerie naar Venray verhuisden, omdat onze kinderen hier al werk hadden gevonden", zegt Opa's eigenaar Kees Houtkamp. Het samen ondernemen maakte het gezin ook weerbaarder als het moeilijk werd. "Het moeilijkste was toen mijn vrouw in 2014 plotseling overleed na een kort ziekbed", zegt hij. "Maar zodra ik weer nieuwe kansen opende, merkte ik dat mijn kinderen het heel fijn vonden om weer voor mij te zorgen en ook voor mij te zorgen."

Ossenstaart stoofpot

Opa serveert een erwtenstoofpot van verse erwten, gember, kurkuma en zout. Maar Houtkamp zegt dat hij ook een erwtenstoofpot maakt, die volgens hem erg naar ossenstaart smaakt.

Zwarte erwten zijn peulvruchten met een milde smaak; rode erwten hebben een meer uitgesproken smaak en worden vaker gegeten in Noord-Amerika. De stoofpot wordt minstens zes uur gestoofd. "Het is een zeer complex recept," zegt Houtkamp. "Het kost veel tijd en moeite."

De stoofpot wordt geserveerd met rijst en een of twee bakbananen. Ossenstaartstoofpot is ideaal voor koud weer, wanneer mensen behoefte hebben aan een stevige, verwarmende maaltijd.

Vis en krabben gekookt met kruiden en kokosmelk.

Het echtpaar Mark en Marlene Amberg runnen Amberg Farms, een klein landbouwbedrijf. Ze runnen ook Amberg Seafood, dat mosselen, garnalen en vis kweekt in een vijver op de boerderij. De zeevruchten worden lokaal verkocht.

Als het weer koud wordt, houden Mark en Marlene zich bezig met het bereiden van stoofpotten en curry's met de gekweekte zeevruchten.

Mark zegt dat hij geen specifiek recept heeft, maar hij voegt kruiden toe zoals kurkuma, koriander, fenegriek en komijn. De curry's worden meestal geserveerd met roti, een soort Indiaas platbrood.

Sommige Surinaamse gerechten zijn pittiger dan de typische Indiase curry's door het gebruik van kruiden en specerijen in de recepten.

De zaken van familie en vrienden

In een Surinaams eethuis venray zult u merken dat de gasten met elkaar omgaan tijdens het eten en drinken. Het is een kans voor mensen om bij te praten en om hun Nederlands te oefenen.

Houtkamp zegt dat mensen bij hem komen voor Nederlandse les. Hij biedt lessen aan op donderdagmiddag. "Het is een prima manier om je Nederlands te oefenen", zegt hij. "En het is een leuke manier om mensen te ontmoeten."

Houtkamp zegt dat hij en zijn vrouw zich hebben gericht op het opbouwen van de zaak en het verwerken van het verlies van hun vrouw, terwijl ze ook hun kinderen hebben helpen onderhouden. Daardoor hebben ze niet zoveel tijd gehad om zich op de gemeenschap te richten als ze zouden willen. "We willen graag een manier vinden om iets terug te doen voor de gemeenschap," zegt hij.

Een afsluiting met thee en baklava

Houtkamp vertelt dat zijn klanten na het eten vaak thee en baklava's bestellen, de traditionele Nederlandse gebakjes die worden gemaakt met honing, noten en rozijnen. "Het is een zoete afsluiting die goed combineert met alle traditionele kruiden van het diner," zegt Houtkamp.

Baklava is een zoet gebakje gemaakt met laagjes filodeeg, amandelen en sesamzaadjes. Het komt oorspronkelijk uit Griekenland, maar is nu ook in Noord-Amerika een populair dessert.

Het is niet verwonderlijk dat mensen baklava eten met pittige garnalencurry of ossenstaartstoofpot. De zoetheid en het knapperige van de baklava gaan goed samen met hartig eten. "Het is een perfecte combinatie," zegt Houtkamp.